Vintagecaféracers|Italian scooters|scramblers|bobbers, oldtimer motoren en meer.

Garages,  onderdelen,  online shops,  barbers,  winkels,  horeca,…

American Motorcycle Museum

Raalte, Netherlands

American Motorcycle Museum Raalte

American Motorcycle Museum Raalte

De unieke collectie Amerikaanse Motorfietsen van Max en Ans Middelbosch heeft onder de naam ‘Amerikaans Motorfiets Museum’ (AMM) op 30 april 2004 de deuren geopend in het Sallandse Raalte. De tentoongestelde collectie biedt een uitgebreid overzicht van de Amerikaanse motorfiets-
geschiedenis van begin 1900 tot de jaren ’80 en herbergt prachtige zeldzaamheden.

De Geschiedenis

Na lang zoeken koopt de familie Middelbosch op 11-11-1999 de voormalige herberg en uitspanning uit 1880 in het Sallandse Raalte. Ten tijde van Napoleon is deze locatie reeds bij het kadaster opgegeven onder de naam Voordhuis.
In historische bronnen wordt de hoeve zelf al vermeld in 1434. Tivoli heeft altijd op de handelsroute naar Duitsland gelegen en was daarom een plek waar handelsreizigers zich kwamen laven en het paard konden uitspannen.
Uit andere bronnen blijkt dat de voorpui in 1914 aan de uitspanning is toegevoegd, die men toentertijd overigens veel te modern vond. De vorige bewoners, de familie Zwartjens, heeft op deze locatie een manege gerund.

Kortom: De familie heeft in Raalte een plek met een geschiedenis en een verhaal gevonden…

De Taveerne

Bij aankoop staat Tivoli al jaren leeg en is er niet veel meer over van de uitstraling van weleer. Het interieur wordt bijna in zijn geheel nieuw gebouwd met nostalgische materialen, waardoor de uitstraling weer die van een oude herberg is. Zo komen er regelmatig gasten die zich de haard nog goed kunnen herinneren, terwijl deze oorspronkelijk afkomstig is uit een kasteel in Frankrijk. De ornamenten op en rond de haard zijn afkomstig van een haard uit het Canisius College in Nijmegen. Het houtsnijwerk is afkomstig uit Engeland en Egypte, de bakstenen komen uit een Zwolse molen. Enkel de ‘gelagkamer’ en de beschermde theetuinen zijn in de originele staat behouden gebleven. Kortom, niet alleen de locatie heeft een verhaal, ook het interieur heeft dat.

Klik hier om een kijkje te nemen in de huidige Taveerne Tivoli.

De Bouw

Achter Taveerne Tivoli worden twee boerderijen gebouwd, één om het museum in te vestigen en één om een Big Daddy’s Roadhouse in te vestigen. Max laat zich voor het ontwerp inspireren door de bouwstijl die rond 1800 in Salland werd toegepast. Het bouwteam bestaat uit werknemers van zijn eigen interieurbouwbedrijf ‘De Drakentoren’ en de Poolse werknemers van Nepol. De werkzaamheden worden ondersteund door ‘Bouwbedrijf Beverwijk’.

De vestiging van het museum in Raalte gaat niet zonder slag of stoot. Enkele horecaondernemers uit het dorp hadden ook hun oog laten vallen op de locatie, maar hadden niet voorzien dat ‘een motorgek’ uit Zwolle het hoogste bod zou doen. Na jaren van dwarsliggen, bouwstops, acties en petities wordt een contract getekend. Max doet afstand van een flink aantal m2 horecabestemming (en het concept Big Daddy’s Roadhouse) en verkoopt één van de boerderijen aan de gemeente. Dit is een flinke tegenvaller, maar uiteindelijk kan de bouw van het museum nu verder gaan.

Na veel bloed, zweet en tranen mag het resultaat er uiteindelijk zijn.

American Motorcycle Museum Raalte

Adres

Zwolsestraat 63c
8101 AB Raalte
Holland

Tel: +31 (0)613941851
Mail: [email protected]

https://www.ammh.nl

Openingsuren

De openingstijden van het museum zijn:

1 Mei t/m 31 Okt.
Donderdag t/m Zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur
Zondag en op feestdagen van 13.00 uur tot 17.00 uur
Maandag t/m Woensdag gesloten.

1 Nov. t/m 30 April
Vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur
Maandag t/m Donderdag gesloten.

Buiten openingstijden open voor groepen boven 20 personen, uitsluitend op afspraak.

Kerstdagen en Nieuwjaarsdag gesloten.

Social Media

American Motorcycle Museum Raalte
American Motorcycle Museum Raalte
American Motorcycle Museum Raalte

Deel deze pagina met je vrienden of je social media! 

Join op onze social media. Het zorgt mee voor het voortbestaan van onze passie voor oldtimer motoren, cafe racers, vintage scramblers, vintage motoren, Italian scooters, ...
Thx!

icoon facebook
logo van instagram

Pin It on Pinterest