Vintagecaféracers|Italian scooters|scramblers|bobbers, oldtimer motoren en meer.

Garages,  onderdelen,  online shops,  barbers,  winkels,  horeca,…

Francorchamps Musée

Stavelot, Belgique

Francorchamps Musee Stavelot

Museum

Over het museum:
Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps, VZW, opgericht in 1984, is sinds 2002, samen met het Vorstendommuseum en het Museum Guillaume Apollinaire, een van de museale onderdelen van het Espace-Tourisme-Culture, ETC, Abdij van Stavelot.

Alle aangelegenheden in verband met zaalverhuur, rondleidingen, kaartverkoop, enz. vallen onder de verantwoordelijkheid van de Abdij, waarvan u de referenties vindt onderaan de bladzijde.

Het Musée du Circuit biedt u een informatiesite over het ontstaan, het leven, de werking en de verwezenlijkingen van het museum, over het komen en gaan van voertuigen

Wij nodigen u uit om de verschillende pagina’s van de site door te bladeren.

Zijn geschiedenis

Het racecircuit werd in 1921 gebouwd en heeft diverse veranderingen ondergaan zodat ze vandaag voor 80% op het grondgebied van de gemeente Stavelot ligt. Hieruit werd het idee geboren om in die stad een museum gewijd aan het circuit op te richten.

Vóór de modernisering van het circuit van Francorchamps waren de verschillende stallen gevestigd in de garages van de stad Stavelot. Dus er waren 5 garages die de stallen ontvingen en ze gingen over de weg naar de races. Dit veroorzaakte een buitengewone buzz in Stavelot.

Drie factoren zijn daarvoor bepalend geweest. Ten eerste, de restauratie van een gedeelte van de abdij. In de jaren 70 heeft de stad Stavelot subsidie ontvangen voor een cultureel project. Met dat geld werd besloten de prachtige gewelfkelder, ook kelder met zuilen genoemd, te restaureren. Later werd de ruimte verdubbeld door het toevoegen van een nieuwe zaal in hedendaagse stijl.

Ten tweede, de wilskracht van enkele burgers van Stavelot, een groep enthousiaste motorsportliefhebbers, met een droom: het oprichten van een racemuseum. Ten derde, de spontane en geestdriftige reactie van automobielclubs en autoverzamelaars.

Een nieuwe impuls en nog meer elan kreeg het museum in 1999 door het vernieuwen van het interieur, de aankleding, de informatievoorziening en belichting. Dit dankzij een subsidie van 80% (€380.000) door de Waalse Regering in het kader van het globale programma voor renovatie en reaffectatie van de oude gebouwen.

Vandaag de dag heeft het circuitmuseum tussen de 40 en 50.000 bezoekers per jaar.

Zijn tentoonstellingen en diverse activiteiten

Sinds zijn opening heeft het museum verschillende evenementen georganiseerd, zowel tijdelijke tentoonstellingen als activiteiten.

In de loop van de tijd zijn er veel tijdelijke tentoonstellingen opgezet. Altijd in verband met de auto: 40 jaar 24 uur van Spa-Francorchamps, De wereld van de Formule 1, de auto in de stripverhalen, de fabelachtige trapauto’s,…

De ASBL zet bij verschillende gelegenheden activiteiten op voor iedereen. Zo kunt u met de beroemde rondleidingen “Original Track Francorchamps” het oude circuit van Spa-Francorchamps ontdekken en beleven in een beveiligde omgeving die door het museum wordt beheerd.

Motor- en Brommermuseum Schoonoord
Motor- en Brommermuseum Schoonoord
Francorchamps Musée Circuit

Adres

Telefoon
Administratie
+32 (0) 80 78 65 51

Informatie
+32 (0) 80 88 08 78

E-mail
[email protected]

Cour de l’Abbaye
B-4970 STAVELOT
België

Openingsuren

Zie op website Abdij De Stavelot

Social Media

Motor- en Brommermuseum Schoonoord
Motor- en Brommermuseum Schoonoord

Deel deze pagina met je vrienden of je social media! 

Join op onze social media. Het zorgt mee voor het voortbestaan van onze passie voor oldtimer motoren, cafe racers, vintage scramblers, vintage motoren, Italian scooters, ...
Thx!

icoon facebook
logo van instagram

Pin It on Pinterest