Vintagecaféracers|Italian scooters|scramblers|bobbers, oldtimer motoren en meer.

Nieuws  &  weetjes

Royal Enfield : traditie & historie

Vintagecaféracers|Italian scooters|scramblers|bobbers, oldtimer motoren en meer.

Nieuws  &  weetjes

Royal Enfield : traditie & historie

Royal Enfield, pure geschiedenis

Traditie & Puur Erfgoed

De geschiedenis van Royal Enfield zou een film kunnen zijn. Ooit gestart als een naaldenfabriek. Toen de gebroeders Townsend fietsen wensten uit te brengen, kochten Albert Eadie & Robert Walker-Smith het bedrijf op. Vanaf 1893 begonnen ze fietsen op de markt te brengen.

Enkele jaren veranderde de naam van het bedrijf naar The Enfield Cycle Co.
Niet veel later werden de eerste gemotoriseerde voertuigen uitgebracht. We tellen 1900.
En hier volgt een stukje Belgische geschiedenis. Vanaf 1901 werden hun motorfietsen uitgerust met een 211cc Minerva-motor uitgerust. Minerva was een bedrijf in Berchem/Mortsel (Antwerpen).
Vanaf 1903 werden er ook automobielen geproduceerd maar dit was een beetje teveel van het goede. In 1908 werd de autotak verkocht.

En toen begon WOI. Voor vele motorfabrikanten was dit een gouden periode. Enfield Co. mocht ook voertuigen leveren. Ze bouwden vooral zijspannen met JAP-V-Twin motoren, geproduceerd door Sir John Prestwich.

1933 was een kantelpunt. De naam Enfield Bullet werd voor de eerste keer vernoemd. Een motorfiets met een 350cc en 500cc blok.

En weeral werd het oorlog. Tijdens WOII werd er uitsluitend voor het leger geproduceerd. Deze modellen hadden hun waarde bewezen tijdens de oorlog dus werd er verder gewerkt op deze modellen.

Maar zoals we allemaal weten, kan het racen niet uitblijven. Tijdens de jaren 1948 en erna werd er tevens ingezet op racerij. Toen werden er ook 500cc en 700cc twin motoren gebouwd. De 750cc Twin Interceptor was het laatste model dat werd geproduceerd met Twin motoren. Vanaf 1963 werd er gekozen voor ééncilinder 4-Stroke. De modellen 250cc, 350cc en 500cc waren geboren.

Royal Enfield 1924

Op de foto Royal Enfield 1924

De jaren 1960 werden woelig. Norton-Villers kocht het noodlijdende Royal Enfield op. Een overaanbod van motormerken over geheel Europa deed hen in die tijd financieel pijn.
Het koloniale verleden van Groot-Brittanië zorgde ervoor dat er productie werd opgestart in India. Azië werd een nieuwe groeimarkt en tevens werden er onderdelen voor Europa geproduceerd.

Toen de eigenaars in de jaren 90 in de problemen kwamen, was India op volle toeren aan het draaien.
Door de komst van Eicher Motors Limited kwam Royal Enfield in Indiase handen. Hierdoor werd de toekomst van Royal Enfield verzekerd. In Europa werd er eerst argwanend gekeken naar de evolutie van Royal Enfield, maar de nieuwe Indiase eigenaar behield de kwaliteit en traditie van dit merk dat reeds zijn 3de eeuwgang bestond. En dit zonder onderbreken.

De Indiase marketing wist de Europese markt te bekoren met advertenties zoals hieronder. Europa is een continent met geschiedenis. De marketing met oog voor heritage en respect voor traditie, legde de grondslag voor het herstel in het merk. 

De Indiase fabriek behield niet alleen de traditie, kwaliteit en erfgoed van Royal Enfield. Het deed de motoren ook evolueren!
En hoe! Nog meer betrouwbaar, de eenvoud van de motor werd behouden maar nog duurzamer ontwikkelt.
En charme-offensief naar Europa toe boekte jaar na jaar meer resultaten.

Royal Enfield is meer dan ooit aanwezig. Enkele modellen werden uitgerust met een 650cc motor en dat was een zeer positieve zet.

Nog nooit werden er zoveel Royal Enfields verkocht. De laatste jaren staat Royal Enfield bekend als jaarlijkse grootste groeier van de Europese motormarkt.

Royal Enfield Interceptor 650
Royal Enfield Interceptor 650
Royal Enfield Interceptor 650

En wat brengt de toekomst bij Royal Enfield? Wel… wat denk je. 🙂

Royal Enfield Interceptor 650

Deel deze pagina met je vrienden of je social media! 

Join op onze social media. Het zorgt mee voor het voortbestaan van onze passie voor oldtimer motoren, cafe racers, vintage scramblers, vintage motoren, Italian scooters, ...
Thx!

icoon facebook
logo van instagram

Pin It on Pinterest